E-Posta Aboneliği


Bi' Dünya Stadyum'da yayınlanacak yeni yazılar e-posta adresinize gelsin.

Sosyal Medya

Facebook Twitter İnstagram Google+ RSS

Bumerang - Yazarkafe
Bumerang - Yazarkafe

Yunanistan’ın en eski stadyumlarından biri olan Georgios Karaiskakis Stadyumu başkent Atina’nın banliyösü Pire şehrinde yer almaktadır. Geçmişi 19. yüzyılın sonlarına dayanan stadyum I. Yaz Olimpiyat Oyunları’nda kullanılmak üzere velodrom olarak inşa edilmiştir. 1895 yılında tamamlanan ve olimpiyat oyunları ile birlikte açılan stadyum o dönemde “Neo Phaliron Velodrom” ismiyle anılmıştır. 9 spor dalında düzenlenen 1896 Yaz Olimpiyat Oyunları’nda velodrom pist bisikleti yarışlarına ev sahipliği yapmıştır. 1920’li yıllarda ise velodrom futbol stadyumuna dönüştürülmüş ve Olympiakos FC takımının iç saha maçlarına ev sahipliği yapmaya başlamıştır.

1964 yılında büyük bir tadilata giren stadyum 22.000 kişi kapasiteyle yeniden hizmete girmiştir. 20 Milyon Drahmi’ye mal olan bu tadilatla birlikte atletizm yarışlarının da yapılabilmesi için tartan pist eklenmiştir. Yenilenen stadyumunun ismi de bu tarihten itibaren Yunanistan Bağımsızlık Mücadelesi kahramanlarından Georgios Karaiskakis’ın adı verilmiştir.

Yenilenen haliyle Georgios Karaiskakis Stadyumunda düzenlenen ilk organizasyon 1969 Avrupa Atletizm Şampiyonası olmuştur. 16 – 21 Eylül 1969 tarihleri arasında düzenlenen şampiyonada 30 ülkeden 674 atlet madalya mücadelesi vermiştir. Kadın ve erkek atletlerin toplam 38 dalda mücadele ettiği şampiyonanın madalya tablosunda ilk sırayı 11 altın, 7 gümüş ve 7 bronz olmak üzere toplamda 25 madalya ile Doğu Almanya elde etmiştir. İkinci sırayı 9’u altın, 7’si gümüş ve 7’si bronz toplam 23 madalya ile Sovyetler Birliği almıştır. Büyük Britanya ise 6 altın, 4 gümüş ve 7 bronz toplamda 17 madalya ile üçüncü sırada yer bulabilmiştir. Şampiyonaya damga vuran olay ise Hollanda’lı dekatlet Edward de Noorlander’ın diskalifiye edilmesi olmuştur. Sebebi ise kullandığı “amfetamin” maddesinin doping olarak kabul edilmesidir. Noorlander böylece büyük şampiyonalarda doping nedeniyle diskalifiye edilen ilk sporcu olarak tarihe geçmiştir.

Atletizm Şampiyonası’nın ardından Karaiskakis’in çimleri bu kez UEFA Kupa Galipleri Kupası Finalistleri’ni ağırlamıştır. 19 Mayıs 1971 tarihinde İngiliz Chelsea FC ile İspanyol Real Madrid CF takımları kupa için karşı karşıya gelmiş ve ilk 45 dakika 0 – 0 eşitlikle geçilmiştir. İkinci yarıda karşılıklı birer gol kaydeden takımlar 90 dakika sonunda eşitliği bozamayınca 15’er dakikalık iki uzatma devresi daha oynanmıştır. Uzatma devrelerinde de sonuç değişmeyince dönemin kupa statüsü gereği ikinci maçın oynanmasına hükmedilmiştir. 21 Mayıs 1971’de takımlar kupa için bir 90 dakika daha oynamışlardır. İlk yarısı 2 – 0 Chelsea’nin üstünlüğü ile geçilen maçın ikinci yarısında Real Madrid bir gol bulup umutlansa da 90 dakika 2 – 1 Chelsea lehine tamamlamış ve Londra temsilcisi kupayı müzesine götürmüştür.

Takvim yaprakları 8 Şubat 1981 yılını gösterdiğinde Yunanistan trajik bir olayla sarsılmıştır. Karaiskakis Stadyumu’nda Olympiakos, AEK’yı ağırlamış ve maçı ev sahibi Olympiakos 6 – 0 gibi tarihi bir skorla kazanmıştır. Tüm biletlerin satıldığı ve tribünlerin hınca hınç dolu olduğu maçta galibiyeti çimlerin üzerinde kutlamak isteyen taraftarlar sahaya açılan kapılara hücum etmişlerdir. Ancak tam da bu sırada 7 numaralı kapı önünde bir izdiham olmuştur. Aralarında bir AEK taraftarının da bulunduğu, yaşları 14 ile 40 arasında değişen 21 kişi ezilerek feci bir şekilde can vermiştir. Olay günü tribünde olan taraftarların kayıtlara geçen ifadelerinde izdihama iki farklı etken sebep olmuştur. Bir gruba göre kapının kilitli ya da sıkışmış olduğu ve stadyum yetkililerinin önlem almadığıdır. Diğer gruba göre ise kapıya yönelen taraftarlardan biri merdivenlerde takılıp düşmüş ve diğer taraftarlar ona takılıp yuvarlanmıştır. Olayı fark edemeyen galibiyet sarhoşu taraftarlar üst üste yığılarak 21 kişinin ezilmesine sebep olmuştur. Olayın gerçek sebebi bugün dahi gizemini korumaktadır.

Bu elim kazanın ardından ölen 21 taraftarın anısına stadyumun doğu tribününün olduğu bölüme bir anıt inşa edilmiştir. Her yıl 8 Şubat günü hayatını kaybeden taraftarlar için anma törenleri düzenlenmektedir.  Ayrıca stadyum yetkilileri de 7 numaralı kapı önünde bulunan 21 kırmızı koltuğu siyah renkli koltuklarla değiştirmiş ve bu koltukları bilet satışına kapatmıştır. Olympiakos’un en ateşli taraftar grubu da isimlerini “Gate 7” olarak değiştirmiştir.

5 Eylül 1997 tarihinde İsviçre’nin Lozan kentinde toplanan Uluslararası Olimpiyat komitesi 2004 Yaz Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliği yapacak şehri oylama ile belirlemişlerdir. Atina oylamada Roma, Cape Town, Stockholm ve Buenos Aires’i geçerek organizasyonu düzenlemeye hak kazanmıştır. Bunun üzerine Atina Olimpiyat Komitesi organizasyon için yer tespiti yapıp listeyi IOC’ye göndermiştir. Atina Olimpiyat Stadyumu’nun en üst sırada olduğu listede futbol maçlarının oynanacağı stadyumlar arasında Georgios Karaiskakis Stadyumu’da eklenmiştir. Bu gelişme üzerine stadyumun yıkılıp, aynı yere daha modern bir stadyum yapılmasına karar verilmiştir. 14 ay gibi kısa bir süreden yıkılıp yeniden inşa edilen stadyum oyunlara yetiştirilmiştir.

2052 yılına kadar Olympiakos’a kiralanan stadyum; 478’i VIP, 400’ü basın olmak üzere toplam 32.115 kişi kapasiteye sahiptir. 40 adet VIP Locası da bulunan stadyum 7x24 yaşayan bir mekan olarak tasarlanmıştır. Bu kapsamda stadyuma kafe, restaurant ve barlar entegre edilmiştir. Ayrıca kulüp müzesi, giyim mağazaları ve spor salonu da stadyuma gelen taraftarların hoş vakit geçirmelerine olanak sağlamaktadır.


Yunanistan’ın en yeni ve en teknolojik stadyumu olan Georgios Karaiskakis Stadyumu’nda Evanescence’den Rihanna’ya, 50 Cent’ten Aerosmith’e kadar birçok ünlü sanatçı ve müzik grubu farklı zamanlarda hayranlarıyla buluşmuştur.


Kaynak: Anonymous, Georgios Karaiskakis Stadyumu

Kaynak: M(e)ister Eiskalt, Georgios Karaiskakis StadyumuCC BY-SA 3.0

Kaynak: Andrzej OtrębskiGeorgios Karaiskakis StadyumuCC BY-SA 3.0

Kaynak: ΩΜΕΓΑGeorgios Karaiskakis Stadyumu

Kaynak: TodorBozhinovGeorgios Karaiskakis StadyumuCC BY-SA 3.0







0 yorum:

Yorum Gönder

Blog İçi Arama

İzleyiciler