E-Posta Aboneliği


Bi' Dünya Stadyum'da yayınlanacak yeni yazılar e-posta adresinize gelsin.

Sosyal Medya

Facebook Twitter İnstagram Google+ RSS

Bumerang - Yazarkafe
Bumerang - Yazarkafe

Olimpiyat oyunlarının geçmişi Milattan Önce 8. Yüzyıla dayansa da profesyonel olarak düzenlenmesi 19. Yüzyılın sonlarında gerçekleşmiştir. 1894 yılında Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) kurularak modern olimpiyat oyunlarının düzenlenmesi konusunda ilk adım atılmıştır. Komitenin aldığı ilk karar ise 1896 yılında ilk modern olimpiyat oyunlarının doğduğu topraklarda yani Atina’da düzenlenmesi olmuştur. Böylece Olimpiyat Oyunları ana vatanında yeniden hayat bulmuştur. 1896 yılından sonra Atina Olimpiyat Oyunları’nı ikinci kez düzenleme hakkını 2004 yılında elde etmiştir. Oyunlar “Atina Olimpiyat Spor Kompleksi”nde düzenlenmiştir.

Atina Olimpiyat Stadyumu, Atina Olimpiyat Spor Kompleksi’nin bir parçası olarak 1979 yılında inşa edilmeye başlanmış ve 1982 yılında tamamlanmıştır. Halen Yunanistan’ın en büyük kapasiteli stadyumu ünvanını elinde bulunduran stadyum 69.618 kişi kapasitelidir. Yunanistan Süper Lig ekiplerinden AEK takımının iç saha maçlarına ev sahipliği yapmaktadır.

34 yıllık geçmişinde stadyumda yalnızca bir defa tadilat yapılmıştır. 2004 Yaz Olimpiyat Oyunları için 2002 yılında İspanyol Mimar Santiago Calatrava ile anlaşılmış ve proje kapsamında çalışmalara başlanmıştır. Projeye göre stadyumda yapılan en büyük değişiklik açık olan tribünlerin kapatılması olmuştur. Tribünlerin %95’inin üzerini kapatan çatı; iki adet yay biçiminde, tribünlerin üzerinden geçen çelik taşıyıcı elemanlar üzerine oturtulmuş ve polikarbonat malzemeden imal edilmiştir. Zaman zaman hızı 120 km/h ulaşan rüzgara dayanabilecek şekilde tasarlanan çatı, polikarbonat kaplama malzemesi sayesinde güneş ışınlarını yansıtmakta ve kışın sıcak, yazın ise güneşin etkilerini azaltarak serin bir ortam yaratacak özellikte inşa edilmiştir. Proje göre yapılan diğer değişiklikler ise; tüm koltuklar yenileri ile değiştirilmiş, kal arkalarında bulunan skorbordlar yüksek çözünürlüklü led ekranlarla değiştirilmiş, 9 şeritli atletizm pisti ve çim saha yenilenmiş, hakem, soyunma odaları ve restaurant, cafe vb. sosyal alanlar modern hale getirilmiştir.

Atina Olimpiyat Stadyumu’nda düzenlenen en önemli organizasyon 2004 Yaz Olimpiyat Oyunları olmuştur. 13 – 29 Ağustos 2004 tarihleri arasında düzenlenen organizasyona 201 ülkeden 11.099 sporcu katılmış ve 28 dalda 301 oyun için madalya mücadelesi vermiştir. “Evine Hoş geldin” sloganıyla lanse edilen oyunlarda madalya sıralamasında ilk sırayı 36 altın, 39 gümüş ve 26 bronz olmak üzere toplamda 101 madalya ile ABD almıştır. 32 altın, 17 gümüş, 14 bronz ve toplamda 63 madalya ile Çin ikinci, 28 altın, 26 gümüş, 36 bronz ve toplamda 90 madalya kazanan Rusya üçüncü sırada yer almıştır. Kendi evinde hüsran yaşayan Yunanistan, 6 altın, 6 gümüş, 4 bronz olmak üzere toplamda 16 madalya ile kendisine 15. sırada yer bulmuştur. Türkiye ise 3 altın, 3 gümüş, 4 bronz ve toplamda 10 madalya ile 22. Sırada kalmıştır. Milli haltercimiz Nurcan Taylan 48 kg kadınlar halter kategorisinde altın madalya kazanmış ve olimpiyatlarda altın madalya kazanan ilk kadın sporcu olmuştur.

1982 Avrupa Atletizm Şampiyonası ve 1991 Akdeniz Oyunları’nın yanı sıra Atina Olimpiyat Stadyumu 3 kez de UEFA Şampiyonlar Ligi Finali’ne ev sahipliği yapmıştır. O zamanki adı Şampiyon Kulüpler Kupası olan turnuvanın final maçı 25 Mayıs 1983 tarihinde Almanya’nın Hamburg takımı ile İtalya’nın Juventus takımları arasında oynanmıştır. Hamburg Felix Magath’ın 8. dakikada attığı tek golle Juventus’u yenerek kupanın sahibi olmuştur. İkinci final maçı 18 Mayıs 1994 tarihinde İtalya’nın AC Milan ve İspanya’nın FC Barcelona takımlarını karşı karşıya getirmiştir. Milan Barcelona’yı 4 – 0’lık skorla geçerek kupayı almaya hak kazanmıştır. Stadyumdaki son Şampiyonlar Ligi Finali ise 23 Mayıs 2007 tarihinde İtalyan AC Milan takımı ile İngiliz Liverpool FC takımı arasında oynanmıştır. İki ekip iki yıl önce İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadyumu’ndaki final maçında da karşılaşmış ve normal süresi 3 – 3 beraberlikle sonuçlanan maçı Liverpool penaltı atışları ile 3 – 2 kazanarak ve kupayı müzesine götürmüştür.  İki yıl sonra aynı takımlar bu kez Atina Olimpiyat Stadyumu’nda karşı karşıya gelmiş ve Milan Filipho İnzaghi’nin iki golü ile maçı 2 – 1 kazanarak hem kupayı kazanmış, hem de İstanbul’daki Final Maçı’nın rövanşını almıştır. Liverpool’un tek golünü ise 2012 – 2015 yılları arasında Fenerbahçe’de de oynayan Dirk Kuyt atmıştır.


Stadyum spor organizasyonları dışında önemli müzik organizasyonlarına da ev sahipliği yapmıştır. Sting, Pink Floyd, Frank Sinatra, Rolling Stones, Eros Ramazotti, Shakira, Madonna, U2, Bon Jovi, Red Hot Chili Peppers ve Lady Gaga konser için stadyumu ziyaret eden dünyaca ünlü müzisyenlerden bazılarıdır.


Kaynak: Spyrosdrakopoulos, Atina Olimpiyat StadyumuCC BY-SA 3.0

Kaynak: Tilemahos EfthimiadisAtina Olimpiyat StadyumuCC BY-SA 2.0

Kaynak: Tilemahos EfthimiadisAtina Olimpiyat StadyumuCC BY-SA 2.0

Kaynak: SportingnAtina Olimpiyat Stadyumu

Kaynak: NikoSilverAtina Olimpiyat Stadyumu







0 yorum:

Yorum Gönder

Blog İçi Arama

İzleyiciler