E-Posta Aboneliği


Bi' Dünya Stadyum'da yayınlanacak yeni yazılar e-posta adresinize gelsin.

Sosyal Medya

Facebook Twitter İnstagram Google+ RSS

Bumerang - Yazarkafe
Bumerang - Yazarkafe

Japonya’nın Yokohama şehrinde bulunan Nissan Stadyumu 72.327 kişilik kapasitesiyle ülkenin en büyük stadyumudur. 1991 yılında başlanan projelendirme aşaması yaklaşık iki yıl sürmüştür. Projenin ortaya çıkmasından bir yıl sonra da Ekim 1994’te stadyum inşası için arsaya ilk kazma vurulmuştur. 26 ayda tamamlanan stadyumun açılışı 1 Mart 1998’de yapılmıştır. Stadyum 60,3 milyar Japon Yeni’ne, yani yaklaşık $500.000.000’a mal olmuştur. Açıldığı tarihte Yokohama Uluslararası Stadyumu” olarak anılan stadyumun ismi yapılan sponsorluk antlaşmasıyla “Nissan Stadyumu” olarak değiştirilmiştir. Mülkiyeti Yokohama Belediyesi’ne ait olan stadyumun işletme hakkı Yokohama Spor Derneği ile burada iç saha maçlarını da oynayan Yokohama F. Marinos kulübündedir.

İki katlı bir yapıya sahip tribünlerin alt katında 34.371, üst katında 37.956 koltuk bulunmaktadır. Ayrıca gerektiğinde 485 kişi artırılabilecek durumda olan 147 kişilik engelli tribünü de ana tribünün alt katında yer almaktadır. Çevreci bir yapıya sahip olan stadyumda, belli bölümlerde biriktirilen yağmur suları, arıtılarak tuvaletlerde ve çim sulama amacıyla kullanılmaktadır. Stadyum dışında 4, stadyum içerisinde 4 olmak üzere her biri 20’şer kişilik asansörler maça gelen taraftarlara hizmet vermektedir. Ayrıca kapasitesi 20, 15 ve 11 kişi olan 3 adet personel asansörü de stadyum bünyesinde bulunmaktadır. Futbolun yanı sıra rugby ve atletizm dalları için de kullanılan stadyumda saha çevresini saran 9 kulvarlı 400 metre uzunluğunda bir atletizm pisti mevcuttur. 824 adet projektörden oluşan ışıklandırma sisteminin aydınlatma şiddeti 1.500 lux’tür. Kale arkası tribünlerde 2 adet 19x9 metre ölçülerinde çok amaçlı elektronik tabela bulunmaktadır.

Nissan Stadyumu’nun tarihi boyunca ev sahipliği yaptığı en önemli organizasyon Japonya ile Güney Kore’nin 2002 yılında ortaklaşa düzenlediği FIFA Dünya Kupasıdır. Karşılaşmalar 20 ayrı şehirde, 20 ayrı stadyumda oynanmıştır. 32 takımın katıldığı turnuvada A, B, C ve D grubu maçları Güney Kore’de, E, F, G ve H grubu maçları Japonya’da oynanmıştır. Turnuvanın düzenlendiği 20 stadyumdan biri olan Yokohama Uluslararası Stadyumu (Nissan Stadyumu) turnuvada 3 grup ve final maçı olmak üzere 4 maça ev sahipliği yapmıştır. Grup aşamasındaki maçlarda İrlanda Cumhuriyeti Suudi Arabistan’ı 3 – 0, Ekvador Hırvatistan’ı 1 – 0 ve Japonya Rusya’yı 1 – 0 yenmiştir. Final maçı ise 30 Haziran 2002’de bu stadyumda, Almanya ile Brezilya arasında oynanmış ve maçı Brezilya 2 – 0 kazanarak kupayı 5. kez müzesine götürmüştür. Turnuvaya 2. kez katılan Türkiye beklentilerin çok üzerine çıkmış ve turnuvayı 3. olarak bitirmiştir. Milli takımımız Brezilya, Kostarika ve Çin’in olduğu grubu 2. sırada tamamlayarak ikinci tura yükselmiştir. İkinci turda ev sahibi ülkelerden Japonya’yı 1 – 0 yenerek çeyrek finale çıkmıştır. Çeyrek finalde Senegal’le karşılaşan A Milli takımımız normal süresi 0 – 0 tamamlanan maçın uzatma devresinde İlhan Mansız’ın attığı altın golle yarı finale adını yazdırmıştır. Yarı finalde, grup aşamasında yenildiği Brezilya ile karşı karşıya gelen Türkiye maçı 1 – 0 kaybederek final umudunu yitirmiş ancak diğer yarı final eşleşmesinde Almanya’ya yenilen Güney Kore ile üçüncülük maçı oynamaya hak kazanmıştır. Üçüncülük maçında rakibini 3 – 2 yenen milli takımımız tarihinin en önemli başarısına imza atarak dünya üçüncüsü olmuştur.

Bir diğer FIFA organizasyonu olan FIFA Konfederasyon Kupası 2001 yılında yine Güney Kore ve Japonya tarafından ortaklaşa düzenlenmiştir. 8 takımın dörderli iki grupta mücadele ettiği turnuvaya Güney Kore ve Japonya’dan 3’er stadyum ev sahipliği yapmıştır. 1 yarı final ve final maçı Yokohama Uluslararası Stadyumu’nda oynanmıştır. Yarı finalde Japonya Avustralya’yı 1 – 0 yenmiştir. Final maçında ise Fransa Japonya’yı 1 – 0 yenerek kupanın sahibi olmuştur. Diğer ev sahibi ülke Güney Kore ise turnuvaya grup aşamasında veda etmiştir.

Toyota Kupası olarak da bilinen Kıtalararası Kupa Finalleri 2002 ile 2004 yılları arasında 3 kez bu stadyumda oynanmıştır. Kupada mücadele eden takımlar UEFA Şampiyonlar Ligi ile CONBEMOL Copa Libertadores şampiyonlarıdır. 2002 yılında oynanan finalde İspanya’nın Real Madrid CF takımı ile Paraguay’ın Club Olimpia takımı arasında oynanmıştır. Maçı Real Madrid 2 – 0 kazanmıştır. 2003 yılı finali İtalya’nın AC Milan takımı ile Arjantin’in CA Boca Juniors takımını karşı karşıya getirmiştir. Normal süresi 1 – 1 tamamlanan maçı penaltılarla 3 – 1 kazanan Boca Juniors olmuştur. Kıtalararası Kupa’nın son finali olan 2004 yılındaki finalde Portekiz temsilcisi FC Porto ile Kolombiya temsilcisi CD Once Caldas karşılaşmış ve maçın 90 dakikası 0 – 0 tamamlanmıştır. Seri penaltı atışlarının kazananı belirlediği maç 8 – 7 Porto’nun üstünlüğüyle tamamlanmıştır. Ve bu maçla birlikte Kıtalararası Kupa yerini FIFA Dünya Kulüpler Kupası’na bırakmıştır.

FIFA Dünya Kulüpler Kupası ilk olarak 2000 yılında düzenlenmiş ve 4 yıl ara verilmiştir. Kıtalararası Kupa’nın 2004 yılında son bulmasıyla birlikte 2005 yılında tekrar düzenlenmeye başlanmıştır. Kıtalararası Kupa’nın aksine katılan takım sayısı artırılmış ve 6 konfederasyona yayılmıştır. 2005, 2006, 2007, 2008, 2011, 2012 ve 2015 yıllarında finaller Japonya’da oynanmış ve final maçları da dahil olmak üzere bazı maçlara Yokohama Uluslararası Stadyumu (Nissan Stadyumu) ev sahipliği yapmıştır. 2005 yılındaki finalde Brezilya’nın Sao Paulo FC takımı İngiltere’nin Liverpool FC takımını 1 – 0 yenerek şampiyon olmuştur. 2006 yılında Brezilya’nın SC Internacional takımı ile İspanya’nın FC Barcelona takını karşılaşmış ve kupayı Barcelona’yı 1 – 0’la geçen Internacional müzesine götürmüştür. 2007 yılında yine burada oynanan finalde Arjantin temsilcisi CA Boca Juniors ile İtalyan temsilcisi AC Milan arasında oynamıştır. Rakibini 4 -2 yenen Milan kupayı Avrupa’ya getiren ilk takım olmuştur. 2008 yılına gelindiğinde İngiltere’den Manchester United FC ile Ekvador’dan LDU Quito karşı karşıya gelmiş ve Manchester United rakibini 1 – 0 yenerek kupanın sahibi olmuştur. Turnuva iki yıl Birleşik Arap Emirlikleri’nde düzenlendikten sonra tekrar Japonya’ya dönmüştür. 2011 finalinde İspanya’nın FC Barcelona takımı Brezilya’nın Santos FC takımını 4 – 0 yenerek kupayı 2. kez müzesine götürmüştür. 2012 yılında ise final maçının bizim için ayrı bir önem kazanmıştır. Brezilya’nın SC Corinthians takımı ile İngiltere’nin Chelsea FC takımı arasında oynanan maçı Cüneyt Çakır yönetmiştir. İlk kez bir Türk hakemin yönettiği final maçını Corinthians 1 – 0 kazanmıştır. 2015 yılında yine Japonya’da düzenlenen finallerde, final maçı Arjantin temsilcisi CA Boca Juniors ile İspanya temsilcisi FC Barcelona’yı karşı karşıya getirmiştir. Barcelona maçı 4 – 0 kazanarak 3. kez şampiyon olmuştur. 2016 yılı finallerinde ise İspanyol Real Madrid CF ile Japon Kashima Antlers FC takımları karşı karşıya gelmiştir. Normal süresi 2 – 2 tamamlanan maçı uzatma devrelerinde bulduğu gollerle Real Madrid 4 – 2 kazanarak kupayı müzesine götürmüştür.


Kaynak:yoppyNissan StadyumuCC BY 2.0

Kaynak: Sebastian MaćkiewiczNissan Stadyumu

Kaynak: Kanabekobaton, Nissan StadyumuCC BY-SA 3.0

Kaynak:掬茶Nissan StadyumuCC BY-SA 3.0

Kaynak: Waka77, Nissan Stadyumu







0 yorum:

Yorum Gönder

Blog İçi Arama

İzleyiciler