E-Posta Aboneliği


Bi' Dünya Stadyum'da yayınlanacak yeni yazılar e-posta adresinize gelsin.

Sosyal Medya

Facebook Twitter İnstagram Google+ RSS

Bumerang - Yazarkafe
Bumerang - Yazarkafe

Rusya’nın en teknolojik stadyumu olan Krasnodar Stadyumu, şehrin takımı, Rusya Premier Lig ekiplerinden FC Krasnodar’a ev sahipliği yapmaktadır. Daha önce iç saha maçlarını yine Krasnodar şehrindeki Kuban Stadyumu’nda oynayan FC Krasnodar, 27 Kasım 2016 tarihindeki Zenit St. Petersburg maçı ile Krasnodar Stadyumu’na resmen taşınmıştır. Tasarımı GMP Architekten von Gerkan, Marg und Partner tarafından yapılan stadyumun mimari MTF Proje tarafından çizilmiştir. İnşasını ise aynı zamanda FC Krasnodar’ın yönetim kurulu üyesi olan Bahattin Demirbilek’in sahibi olduğu ESTA Construction gerçekleştirmiştir.

Temeli 2013 yılının Nisan ayında atılan stadyumun inşası yaklaşık üç buçuk yıl sürmüş ve 30 Eylül 2016 tarihinde tamamlanmıştır. 20 Milyar Rus Rublesi’ne (yaklaşık 316 Milyon ABD Doları) mal olan stadyum 9 Ekim 2016 tarihindeki Rusya – Kosta Rika maçı ile resmen açılmıştır. İlk yarısı 1 – 3 konuk ekip lehine tamamlanan maçı Kosta Rika son dakikada bulduğu penaltı golü ile 3 – 4 kazanmıştır.

Rusya’nın en lüks stadyumu ünvanını elinde bulunduran Krasnodar Stadyumu, 120.000 m² alan üzerine inşa edilmiştir. 99.000 m² kapalı kullanım alanına sahip stadyumda 3.197’si VIP koltuk ve Localara ait olmak üzere 34.291 koltuk bulunmaktadır. Bu kapasite gerekli görüldüğünde yaklaşık 40.000 kişiye kadar artırılabilecek durumdadır. Dış cephesi traveten taşı ile kaplı olan stadyumun tribünleri ise Rusya’da ilk kez uygulanan, Vodafone Arena’daki gibi gergi halatlı membran çatı sistemi ile kaplanmıştır. 7/24 yaşanan bir kompleks olarak tasarlanan stadyum içerisinde ayrıca kapalı otopark, olimpik yüzme havuzu, restaurantlar ve alışveriş merkezi de barındırmaktadır. Ayrıca yüksek hızlı internet hizmeti ve her koltukta birer USB girişi bulunmaktadır.

İlklerin stadyumu olarak da anılan Krasnodar Stadyumu sahip olduğu dev medya ekranı ile de adından söz ettirmektedir. 4.700 m² yüzey alanına sahip medya ekranı bu kategoride de dünyada ilk sırayı almaktadır. Birçok stadyum ve spor salonlarının aksine Krasnodar Stadyumu’nda medya ekranı dış cephede değil stadyum içerisinde yer almaktadır. Özellikle köşe noktalarda genişleyen yüksek çözünürlüklü medya ekranında; dakika – skor, takım kadroları ve oyuncu profilleri, oyuncu değişiklikleri ve tekrar görüntüleri ile önemli anlar gibi bilgiler taraftarlara gösterilmektedir.

Soğuk kış şartlarında kolaylıkla uyum sağlayabilen stadyumda, çatı tüm koltukların üzerini kapsamaktadır. Her koltukta ayrı ısıtma sisteminin yanı sıra, stadyum içi lazer teknoloji ısıtma sistemi ile de soğuk havanın etkileri büyük oranda azaltılmaktadır. Bu teknoloji sayesinde stadyum dışı ile stadyum içi arasındaki sıcaklık farkı 35 oC’ye kadar çıkabilmektedir. Ayrıca zeminin olumsuz hava koşullarından etkilenmemesi için de özel ısıtma, sulama ve drenaj sistemi kullanılmıştır.

Teknolojiden maksimum düzeyde faydalanılan stadyumda sporcular da unutulmamıştır. Futbolcu ve hakem soyunma odalarında masaj, hamam, jakuzi ve Cryo Sauna (-178 oC’ye kadar soğutularak vücudun yenilenmesini sağlayan yeni teknoloji soğuk sauna sistemi) bölümleri bulunmaktadır. Bunların dışında fitness merkezi ve futbolcu ailelerinin maçları takip edebildiği özel restaurant bölümleri de stadyum içerisinde yer almaktadır.

Henüz birkaç ay önce kullanıma açılan stadyumun, bütün bu özellikleriyle ülkedeki diğer stadyumların birkaç adım önünde yer alarak 2018 FIFA Dünya Kupası’nda kullanılabileceği düşünülse de, kapasitesinin 40.000 kişinin altında olması nedeniyle kapsam dışında tutulmuş ve listeye dahil edilmemiştir. Dolayısıyla dünyanın en önemli futbol organizasyonunda yer alamayacaktır.


Stadyumun mülkiyeti Rusya Premier Lig ekiplerinden 2008 yılında kurulan FC Krasnodar takımına aittir. Yaklaşık on yıllık bir mazisi olan FC Krasnodar 2008 sezonunda “Rusya İkinci Ligi Güney Grubu”nda mücadelesine başlamıştır. Kısa zamanda takım ritmini bulmuş ve ilk sezonunda “Rusya Birinci Ligi”ne yükselmiştir. Burada iki sezon geçiren takım 2011-12 sezonundan itibaren “Rusya Premier Ligi”nde mücadele etmektedir. İlk sezonunda bulunduğu lige adapte olmaya çalışan Yeşil – Siyahlılar sonraki sezonlarda ligi ilk beş içerisinde bitirerek düzenli olarak UEFA Avrupa Ligi’nde mücadele etmeye başlamıştır. 2014 – 15 sezonunda üç ön eleme grubunu geçerek gruplara kalan takım 3. Olarak kupadan elenmiştir. 2015 – 16 sezonunda iki ön eleme gurubu sonrası grup aşamasına kalan takım Borussia Dortmund, Kabala FK ve Paok takımlarının önünde lider olarak tamamlamış ve tarihinde ilk kez son 32 turunda mücadele etmeye hak kazanmıştır. AC Sparta Prag ile eşleşen FC Krasnodar rakibine elenerek kupaya veda etmiştir. İçinde bulunduğumuz 2016 – 17 sezonunda ise iki ön eleme aşamasının ardından FC Salzburg, OGC Nice ve Schalke 04 takımlarının bulunduğu grubu 2. sırada tamamlamış ve ikinci kez son 32 turunda mücadele etmeye hak kazanmıştır. 12 Aralık 2016 tarihinde çekilen kura sonucu FC Krasnodar Fenerbahçe ile eşleşmiştir. İlk maç 16 Şubat 2017’de Krasnodar Stadyumu’nda, ikinci maç ise 22 Şubat 2017 tarihinde Şükrü Saracoğlu Stadyumu’nda oynanacaktır.


Kaynak: İgor3188, Krasnodar StadyumuCC BY-SA 4.0

Kaynak: Dominic EvansKrasnodar StadyumuCC BY 4.0

Kaynak: İgor3188, Krasnodar StadyumuCC BY-SA 4.0

Kaynak: Вячеслав Евдокимов, Krasnodar StadyumuCC BY-SA 3.0






0 yorum:

Yorum Gönder

Blog İçi Arama

İzleyiciler