E-Posta Aboneliği


Bi' Dünya Stadyum'da yayınlanacak yeni yazılar e-posta adresinize gelsin.

Sosyal Medya

Facebook Twitter İnstagram Google+ RSS

Bumerang - Yazarkafe
Bumerang - Yazarkafe

Signal Iduna Park Stadyumu Almanya’nın Dortmund şehrinde bulunan ve şehrin takımı BV Borussia Dortmund’un iç saha maçlarını oynadığı stadyumdur. Asıl adı “Westfalenstadion” olan stadyum, 2005 yılında yapılan sponsorluk anlaşması gereği 2021 yılına kadar Signal Iduna Park olarak anılacaktır.

Signal Iduna Park Borussia Dortmund’un bilinen üçüncü stadyumudur. Takımın ilk kullandığı stadyum Dortmund Belediyesi’ne ait Borussia Sportpark’tır. 14 Ağustos 1924 tarihinde açılan stadyumun o zamanki adı “Weisse Wiese”dir. 18.000 kişi kapasiteli stadyum 1937 yılına kadar Borussia Dortmund takımının iç saha maçlarına ev sahipliği yapmıştır. Takımın Stadion Rote Erde’ye taşınması ile birlikte aynı yıl yıkılmıştır. Stadion Rote Erde Stadyumu ise Borussia Dortmund’un Signal Iduna Park Stadyumu’ndan önce kullandığı stadyumdur. Dortmund Belediyesi’ne ait olan stadyum 1924 – 1926 yılları arasında 3.000’i koltuklu 25.000 kişi kapasiteli olarak inşa edilmiştir. Sonraki yıllarda kapasite 42.000 kişiye kadar artırılmıştır. Borussia Dortmund 1937 yılında bu stadyumu kullanmaya başlamış ve Westfalenstadion açılana dek tüm iç saha maçlarını burada oynamaya devam etmiştir. Stadyum Borussia Dortmund II ve Borussia Dortmund Genç takımları tarafından 1937 yılından beri kullanılmaktadır.

Borussia Dortmund 1965 – 66 sezonunda UEFA Kupa Galipleri Kupası’nı kazanarak tarihinin en büyük başarısını elde ettiğinde kulüp yönetimi artık Stadion Rote Erde’nin kendileri için yeterli olmadığını ve daha modern ve büyük kapasiteli bir stadyumda oynamaları gerektiğini fikrinde birleşmiştir. Arayışa giren yönetim Dortmund Belediyesi ve Federal Hükümet’in de desteğiyle Stadion Rote Erde’nin hemen yanı başında yeni bir stadyum inşasına girişmiştir. 1971 yılında temeli atılan stadyum inşaatı, Batı Almanya’nın 1974 FIFA Dünya Kupası’nı düzenleme hakkını elde edince hızlandırılır ve 53.872 kişi kapasite ile 2 Nisan 1974 tarihinde açılır. Kuzey, güney, doğu ve batı olmak üzere üzeri çatı ile tamamen kapalı tek katlı dört tribünü olan stadyum 1992 yılına kadar herhangi bir değişikliğe uğramamıştır. 1992 yılında ise stadyumun kapasitesi koltuklandırma çalışması nedeniyle 42.800 kişiye indirilmiştir. Bu çalışma sırasında yalnızca kulübün ateşli taraftar gruplarının yer aldığı ve “Gelbe Wand” (Sarı Duvar) anlamına gelen güney kale arkası tribünde koltuklandırma çalışması yapılmamıştır.

1995 yılına gelindiğinde doğu ve batı konumundaki tribünlerde başlatılan yenile çalışması ile birer kat tribün eklenerek çatı ile kapatılmış ve kapasite yeniden 54.000 kişiye ulaşmıştır. 1999 yılında ise kuzey tribünde diğer tribünler gibi bir kat eklenmiş, güney tribün ise diğer tribünlerle eşit seviye kadar kat eklenmeden aynı eğimde yükseltilmiştir. Çalışmalar tamamlandığında Westfalenstadion kuzey, doğu ve batı tribünleri koltuklu, güney tribünü koltuksuz ve tamamı çatı ile kaplı hali ile 68.600 kişi kapasiteli bir stadyuma dönüşmüştür. 2003 yılına yapılan yenileme çalışmaları kapsamında köşelerde bulunan ışıklandırma direkleri kaldırılarak çatıya monte edilmiş ve bu boşluklara da stadyumun mevcut yapısına uygun biçimde tribün yapılarak yeşil sahanın etrafı tamamen kapanmıştır. Çatısı 8 adet çelik konsolla da desteklenen stadyumun kapasitesi böylelikle 83.000 kişiye ulaşmıştır. Günümüzde ise resmi rakamlara göre kapasite yerel lig ve özel maçlarda 81.359 kişi, UEFA ve FIFA Organizasyonları’na ait maçlarda 65.829 kişidir. Kapasitedeki değişimin sebebi UEFA ve FIFA’nın talimatlarına göre seyir güvenliği nedeniyle stadyuma tribünlerdeki koltuk sayısı kadar seyirci alınmasına izin vermesidir. Ancak Alman Futbol Federasyonu’nun talimatlarında böyle bir madde bulunmamaktadır. Bu nedenle stadyumun güney tribünündeki koltuklar lig maçlarında sökülmekte, UEFA’ya ait maçlarda ise yeniden takılmaktadır.

Batı Almanya 1974 FIFA Dünya Kupası’nın organizasyonu için FIFA’ya 9 adet stadyum listesi vermiştir. Bu stadyumlar arasında Westfalenstadion da yer almıştır. Turnuva kapsamında stadyum 3 birinci tur grup ve 1 ikinci tur grup olmak üzere 4 maça ev sahipliği yapmıştır. Birinci Tur 2. Grup’ta bu stadyumda oynanan maçta İskoçya Zaire’yi 2 – 0 yenmiştir.  Yine Birinci Tur 3. Grup’ta ise Hollanda’nın Bulgaristan’ı 4 – 1 yendiği ve İsveç ile 0 – 0 berabere kaldığı maçlar bu stadyumda oynanmıştır. Westfalenstadion için turnuvanın son maçı Hollanda ile Brezilya arasında oynanmış ve “Portakallar” “Sambacıları” 2 – 0 yenerek kupanın dışına itmiştir. Dünya’nın en büyüğünü belirleyecek final maçı Münih Olimpiyat Stadyumu’nda oynanmıştır. Batı Almanya ile Hollanda’nın karşılaştığı maçta ev sahibi ekip rakibini 2 – 1 yenerek kupayı ikinci kez müzesine götürmüştür.

2006 yılına gelindiğinde Dünya Kupasına bu kez Almanya organize etmiştir. Westafalenstadion’da bu turnuva da ise 4 grup, 1 ikinci tur ve 1 yarı final olmak üzere 6 maç oynanmıştır. A Grubu’ndaki maçta ev sahibi Almanya Polonya’yı 1 – 0 yenmiş, B Grubu’ndaki maçta ise Trinidad&Tobago ile İsveç 0 – 0 berabere kalmıştır. F Grubu’nda turnuvanın favorilerinden Brezilya Japonya’yı 4 – 1’le geçerken, G Grubu’ndaki maçta İsviçre de Togo’yu 2 – 0 yenmiştir. İkinci Tur’da Gana ile eşleşen Brezilya Westfalenstadion’da oynanan maçta rakibini 3 – 0 yenerek çeyrek finale çıkmıştır. Bu stadyumun kapanış maçı anlamına gelen yarı final maçında ise ev sahibi Almanya İtalya’ya 2 – 0 yenilmiş ve kupaya veda etmiştir. Ev sahibini eleyen İtalya ise Berlin Olimpiyat Stadyumu’ndaki final maçında Fransa ile karşılaşmış ve normal süresi ve uzatma devreleri 1 – 1 sona eren maçta kupanın sahibini seri penaltı atışları belirlemiştir. Penaltı atışları sonucu rakibini 5 – 3 yenen İtalya 4. kez dünya şampiyonu olmuştur.

Kulüpler bazında ise şimdiki adı “UEFA Avrupa Ligi” olan “UEFA Kupası”nın 2000 – 01 sezonundaki finaline Wesfalenstadion ev sahipliği yapmıştır. 16 Mayıs 2001 tarihinde İngiliz Liverpool FC ile İspanyol Alaves takımlarının karşı karşıya geldiği maçta adeta gol yağmuru yaşanmış ve 90 dakika 4 – 4 eşitlikle sonuçlanmıştır. Altın gol uygulamasının da olduğu maçta artık herkes maçın penaltı atışlarına kalacağını düşünürken Alavesli Delfi Geli 117. dakikada büyük bir hata yaparak topu kendi ağlarına göndermiş ve Liverpool UEFA Kupası’nın sahibi olmuştur.


Almanya’nın önemli stadyumlarından biri olan Westfalenstadion bir maç için de Galatasaray Taraftarları tarafından olsa “Dortmund Ali Sami Yen Stadyumu” olarak tarihteki yerini almıştır. 2003 – 04 sezonunda iç saha maçlarını Atatürk Olimpiyat Stadyumu’nda oynayan Galatasaray Şampiyonlar Ligi’nde Juventus FC ile aynı gruba düşmüştür. 25 Kasım 2003 tarihinde İstanbul’da oynanması gereken maç, Juventus Kulübünün İstanbul’da 15 ve 20 Kasım tarihlerinden gerçekleşen terör eylemlerini gerekçe göstererek İstanbul’a gelmemiş ve UEFA’ya maçın tarafsız bir sahada oynanması için talepte bulunmuştur. Talebi olumlu olarak değerlendiren UEFA maçı 2 Aralık 2003 tarihinde oynanmak üzere Westfalenstadion’a almıştır. Almanya’da yaşayan Galatasaraylı Türk Taraftarlar maç günü stadyumu tıklım tıklım doldurarak takımlarını desteklemiş ve maç boyunca “Dortmund Ali Sami Yen Stadyumu” şeklinde tezahürat yapmışlardır. Maçı Hakan Şükür’ün 47. ve 90+4. dakikalarda attığı iki golle Galatasaray 2 – 0 kazanmıştır.


Kaynak: Dmitrij RodionovSignal Iduna ParkCC BY-SA 3.0

Kaynak: HolgerSignal Iduna ParkCC BY 2.0

Kaynak: Urby2004Signal Iduna ParkCC BY-SA 3.0

Kaynak: Ungry Young ManSignal Iduna ParkCC BY 2.0

Kaynak: Ungry Young ManSignal Iduna ParkCC BY 2.0







1 yorum:

  1. Borissia Dortmund' un şampiyonlar liginde finali göğüslemesinin üzerinden henüz üç sezon geçmişti ki bu statta efsanevi bir Dortmund - Galatasaray karşılaşması oynanmıştı. Karşılaşmayı efsanevi kılan unsurlardan biri galatasarayın 0-2 lik galibiyeti iken, diğeri ise ev sahibi ekibin stattaki seyirci sayısının misafir ekibin çok altında kalması ve Dortmund' un evinde deplasmanı yaşaması olmuştu.

    YanıtlaSil

Blog İçi Arama

İzleyiciler