E-Posta Aboneliği


Bi' Dünya Stadyum'da yayınlanacak yeni yazılar e-posta adresinize gelsin.

Sosyal Medya

Facebook Twitter İnstagram Google+ RSS

Bumerang - Yazarkafe
Bumerang - Yazarkafe

Santiago Bernabeu Stadyumu İspanya’nın önde gelen kulüplerinden Real Madrid CF’nin iç saha maçlarını oynadığı stadyumdur. Mülkiyeti Real Madrid Kulübü’ne ait olan stadyumun ismi, kulübün eski başkanlarından “Santiago Bernabeu Yeste”den gelmektedir.

6 Mart 1902 tarihinde kurulan Real Madrid (o zamanki adı ile Madrid Futbol Kulübü) Santiago Bernabeu Stadyumundan önce üç farklı stadyumda maçlarını oynamıştır. Sırasıyla “Campo de O’Donnell”, “Campo de Ciudad Lineal” ve “Estadio Chamartin” stadyumlarında oynayan kulüp, stadyum kapasitelerinin talebi karşılayamamasından dolayı hep daha büyük stadyumları tercih etmek durumunda kalmıştır. 1923’ten 1947 yılına kadar kullanılan 22.500 kişi kapasiteli “Estadio Chamartin” stadyumunun da taraftara yetmediğini gören yönetim yeni ve yüksek kapasiteli bir stadyum yapılması için düğmeye basmıştır. Kısa sürede projeleri hazırlanan stadyum için ilk kazma 27 Ekim 1944 tarihide vurulmuştur. Yaklaşık üç yıl sonra, 14 Aralık 1947’de Portekiz’in OS Belenenses takımı ile oynanan özel maç ile açılmıştır. Karşılaşmayı ev sahibi ekip 3 – 1 kazanmıştır.

Açıldığı tarihte 75.145 kişi kapasiteli olan stadyumun ismi, önceki stadyumun ismi ile aynı olan “Estadio Chamartin” olarak belirlenmiştir. 1955 yılına gelindiğinde ise büyük bir tadilat yapılarak kapasite 125.000 kişi kapasiteye yükseltilmiş ve Madrid’in en büyük kapasiteli stadyumu unvanını almıştır. 4 Ocak 1955 tarihinde yapılan kulübün genel kurulunda ise stadyumun ismi, dönemim başkanı Santiago Bernabeu Yeste’yi onurlandırmak adına “Santiago Bernabeu” olarak değiştirilmiştir.

1982 FIFA Dünya Kupası’na ev sahibi ülke olarak İspanya seçildiğinde ülkedeki diğer stadyumlar gibi Santiago Bernabeu Stadyumu da elden geçirilerek zamana ayak uydurması sağlanmıştır. 16 ay süren çalışmalar sonucu stadyumun üzeri çatı ile kapatılmış, dış cepheler yenilenmiş ve FIFA Standartları gereği kapasite 90.800 kişi kapasitesine indirilmiştir.

1992 yılında, o dönemdeki mevcut UEFA Kriterlerine göre stadyumların tribünleri tamamen koltuklu olması gerektiği için kapasitenin azalacağını gören kulüp yönetimi yeni tribünler ekleyerek kapasite artırımı yoluna gitmiştir. 7 Mayıs 1994’te tamamlanan çalışmalar sonucu stadyumun yüksekliği 22 metreden 45 metreye yükseltilmiş ve kapasite 75.328 kişi ile sabitlenmiştir.

2000 yılındaki genel kurulda İnşaat Mühendisi Florentino Perez başkanlığa seçildiğinde vaatlerinden biri de stadyumun kapasitesini artırarak daha modern ve kulübe sürekli gelir sağlayan bir stadyum haline getirmektir. Bunun için de çalışmalar 2001 yılında başlamıştır. 2006 yılına gelindiğinde Santiago Bernabeu; dış cephesi yenilenmiş, yeni loca ve VIP alanları oluşturulmuş, panoramik asansörlü, yeni teknoloji ses ve ısıtma sistemlerine sahip, 7/24 yaşayan, 81.044 kişilik bir stadyum haline gelmiştir.

Milli takımlar bazında İspanya’nın gerçekleştirdiği ilk organizasyon 1964 Avrupa Futbol Şampiyonasıdır. Şampiyonaya Camp Nou ile birlikte Santiago Bernabeu Stadyumu ev sahipliği yapmıştır. O tarihteki kupa statüsüne göre şampiyonaya katılan milli takımlar yarı finale kadar kendi ülkelerinde çift ayaklı maçlar yapmakta, yarı finale kalan dört ülke ise final ve üçüncülük maçları dahil şampiyonaya ev sahipliği yapan ülkede tek maç üzerinden karşılaşmaktadır. Bu kapsamda Santiago Bernabeu’da 1 yarı final ve 1 final maçı oynanmıştır. Ev sahibi İspanya finalde Sovyetler Birliği’ni 2 – 1 yenerek kupayı müzesine götürmüştür. İspanya’da düzenlenen 1982 FIFA Dünya Kupası organizasyonunda ise Santiago Bernabeu’da 3 ikinci tur ve 1 final maçı oynanmıştır. İspanya’nın ikinci turda elendiği turnuvanın final maçında İtalya ile Batı Almanya karşılaşmış ve İtalya rakibini 3 – 1 yenerek şampiyon olmuştur.

Kulüp bazında ise Santiago Bernabeu 4 kez UEFA Şampiyonlar Ligi (eski adıyla Şampiyon Kulüpler Kupası) Finali’ne ev sahipliği yapmıştır. Bunlardan ilki 1957’deki finaldir. Real Madrid kendi evinde 120.000 kişi önünde İtalyan rakibi Fiorentina’yı 2 – 0 yenerek kupanın sahibi olmuştur. İkinci final maçı 1969 yılında İtalya’nın AC Milan ile Hollanda’nın AFC Ajax takımlarını karşı karşıya getirmiştir. Maçı İtalyan ekibi 4 – 1 kazanarak kupayı kazanmıştır. 1980 yılındaki üçüncü finalde İngiltere’nin Nottingham Forest FC takımı ile Batı Almanya’nın Hamburger SV takımları karşılaşmıştır. Nottingham Forest attığı tek golle şampiyon olmuştur. 2010 yılında oynanan Şampiyonlar Ligi Final Maçı’nda ise İtalyan FC İnternazionale Alman FC Bayern Münih’i 2 – 0 devirerek kupayı müzesine götürmüştür.


Santiago Bernabeu Stadyumu UEFA ve FIFA Organizasyonları dışında açılışından bu yana birçok “El Clasico”ya da tanıklık etmiştir. İki köklü İspanyol takımı Real Madrid ve Barcelona arasında oynanan maçlar tüm dünyada İspanya Derbisi’nden çok “El Clasico” olarak bilinmekte ve böyle anılmaktadır. 1930’lu yıllarda başlayan rekabet günümüzde aynen devam etmektedir. Real Madrid ve Barcelona,  La Liga, İspanya Kral Kupası, İspanya Lig Kupası, İspanya Süper Kupası ve UEFA Organizasyonlarını kapsayan resmi maçlarda toplam 218 kez karşı karşıya gelmiştir. Bu karşılaşmalarda Real Madrid 88 kez, Barcelona 86 kez galip gelirmiş, 46 maçta ise eşitlik bozulmamıştır. Real Madrid toplamda 365 gol kaydederken Barcelona 354 golle karşılık vermiştir. Santiago Bernabeu’da ise 92 maç oynanmış, Real Madrid 47 maçı kazanırken, Barcelona 19 kez gülen taraf olmuştur. 21 maç ise beraberlikle sonuçlanmıştır. Ev sahibi ekip 138 gol atarken, Barcelona 83 gol kaydetmiştir. İki takım arasında bu stadyumda oynanan maçlarda Real Madrid lehine en farklı skor 6 – 1 ile 18 Eylül 1949 tarihinde gerçekleşmiştir. Barcelona lehine en farklı skor ise 0 – 5 ile 17 Şubat 1974 tarihinde gerçekleşmiştir. İki takım arasında geçen en gollü maç ise 2 Mayıs 2009’da 2 – 6’lık skorla Barcelona lehine gerçekleşmiştir. Santiago Bernabeu’daki 93. toplamda ise 219. El Clasico 21 Kasım 2015 tarihinde iki takımı karşı karşıya getirecektir.


Kaynak: Nguyentoan19691, Santiago BernabeuCC BY-SA 4.0

Kaynak: Biblioteca de la Facultad de Empresa y Gestión Publica De de Zaragoza,
Santiago BernabeuCC BY-SA 2.0

Kaynak: Carlos DelgadoSantiago BernabeuCC BY-SA 3.0

Kaynak: Garrapata, Santiago BernabeuCC0 1.0

Kaynak. miguelangelgc, Santiago BernabeuCC BY-SA 3.0

Kaynak: Gustavo BravoSantiago BernabeuCC BY-SA 2.0








0 yorum:

Yorum Gönder

Blog İçi Arama

İzleyiciler