E-Posta Aboneliği


Bi' Dünya Stadyum'da yayınlanacak yeni yazılar e-posta adresinize gelsin.

Sosyal Medya

Facebook Twitter İnstagram Google+ RSS

Bumerang - Yazarkafe
Bumerang - Yazarkafe

San Siro ya da diğer adıyla Giuseppe Meazza Stadyumu İtalya’nın Milano kentinde bulunan 80.018 kişi kapasiteli stadyumdur. 1 Ağustos 1925 tarihinde yapımına başlanan San Siro 15 Eylül 1926’da tamamlanmıştır. 35.000 kişi kapasiteli stadyum yaklaşık 5.000.000 İtalyan Lireti’ne (3.500.000 €) mal olmuştur. Açılışı ise 19 Eylül 1926’da Milano Derbisi ile yapılmıştır. Ev sahibi AC Milan FC Inter’e 6 – 3 gibi farklı bir skorla yenilmiş ve yeni stadında buruk bir açılış yapmıştır.

Stadyum açılış tarihinden beri San Siro Stadyumu olarak anılsa da bir diğer adı olan Giuseppe Meazza Stadyumu da kullanılmaktadır. İki ayrı isim kullanılmasının nedeni ise iki büyük İtalyan kulübü olan İnter ve Milan takımlarının aynı stadyumu kullanması ve kendileri ile özdeşleşen isimleri tercih etmesidir. İki takımda da oynayan, ancak İnter’in efsanesi olan ve bir dönem ülkemizde Beşiktaş’ta da teknik direktörlük yapan Giuseppe Meazza, ölümünden yaklaşık yedi ay sonra, 3 Mart 1980’de İnter kulübü tarafından isminin stadyumda yaşaması için başvuru yapılmıştır. Başvurunun kabul edilmesiyle birlikte stadyum resmi olarak iki isimle de anılmaya başlamıştır. Bu yüzden stadyumun ismi; İnter kulübünün ev sahibi olduğu maçlarda Giuseppe Meazza Stadyumu, Milan kulübünün ev sahibi olduğu maçlarda ise San Siro Stadyumu olarak anılmaktadır.

Mülkiyeti Milano Belediyesi’nde olan San Siro Stadı açıldığı tarihlerde 4 ayrı tribün olarak hizmet vermektedir. 1935 yılında yapılan tadilat ile dört tribün birbirine bağlanarak kapalı bir yapı haline getirilmiş ve aynı zamanda kapasitede orantılı olarak 55.000 kişiye yükseltilmiştir. 1947 yılından itibaren İnter Kulübü’nün de bu stadyumu kullanmaya başlamasıyla kapasite artırımı gündeme gelmiş ve 1954 yılında çalışmalar başlamıştır. 12 ay süren çalışmalar sonucu mevcut tribünlerin üzerine birer kat daha eklenerek kapasite 100.000 kişiye çıkarılmıştır. Ancak tribünlerdeki seyircilerin güvenliği nedeniyle 85.000 kişinin üzerinde seyirci alınmamıştır.

Üçüncü büyük tadilat ise Olimpiyat Oyunları’ndan sonraki en büyük organizasyon sayılan FIFA Dünya Kupası için yapılmıştır. İtalya 1990 FIFA Dünya Kupası’nı düzenleme hakkını elde ettikten sonra Milano Belediyesi 1987 yılında stadyumdaki tadilatı başlatmıştır. Bu tadilat kapsamında Stadyumun dört köşesine birer ana beton kule, kale arkası tribünlere ikişer beton kule ve “Ana Tribün” olarak adlandırılan Kırmızı Tribün’e de üç adet beton kule inşa edilmiştir. Dört ana beton kule tribünlerin tamamını kapatacak olan çatıyı taşıması için inşa edilmiştir. Diğer yedi beton kule ise Ana Tribün ile kale arkası tribünlere çıkılacak 3. katları taşıması amacıyla inşa edilmiştir. Tadilat çalışmaları sona erdiğinde tamamı koltuklu, 85.700 kişi kapasitesine ulaşan stadyum görüntüsü ile de modern bir futbol arenasına dönüşmüştür. 2008 yılında UEFA Standartları’na uyum gerekçesiyle bir kez daha tadilata alınan stadyumun kapasitesi 80.018 kişiye indirilmiştir. Gelecek yıllarda doğudaki tribüne de üçüncü katın çıkılması planlanmakta olup, tribün arkasında bulunan hipodrom arazisinin stadyum arazisine katılması işlemi tamamlandığında bu plan hayata geçecektir.

San Siro Stadyumu 1990 Dünya Kupası’nda 4 birinci tur, 1 ikinci tur ve 1 çeyrek final olmak üzere toplamda 6 maça ev sahipliği yapmıştır. UEFA organizasyonlarında 1980 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda 2 grup maçına ev sahipliği yapmıştır. Bunların dışında 1965, 1970 ve 2001 UEFA Şampiyonlar Ligi Final Maçları da burada oynanmıştır. 1965 finali FC İnter ile Portekiz’in SL Benfica takımları arasında oynanmış ve maçı İnter 1 – 0’lık skorla kazanmıştır. 1970 finali Hollanda’nın Feyenord Rotterdam takımı ile İskoçya’nın Celtic FC takımı arasında oynanmış ve normal süresi 1 – 1 biten maçı ikinci uzatma bölümünde attığı golle Hollanda Temsilcisi 2 – 1 kazanmıştır. 2001 finali ise Almanya’nın FC Bayern Münih takımı ile İspanya’nın Valencia CF takımı arasında oynanmıştır. 120 dakika sonunda eşitliği bozmak adına geçilen penaltı atışlarında 5 – 4 lük skorla gülen taraf Bayern Münih olmuştur.

Üç Şampiyonlar Ligi Finali’ne tanıklık eden San Siro Stadyumu, UEFA tarafından sezon başında açıklanan organizasyon planlarına göre, bir kez daha Şampiyonlar Ligi Finali’ne ev sahipliği yapmakla görevlendirilmiştir. Final maçı 28 Mayıs 2016 tarihinde oynanacaktır.

Futbol karşılaşmalarının yanı sıra birçok ünlü sanatçı ve müzik grubuna kapılarını açmıştır San Siro. Bob Marley, Madonna, Bob Dylan, Michael Jackson, Rolling Stones, Red Hot Chili Peppers, U2 ve Depeche Mode bunlardan sadece birkaçıdır.


Kaynak: OscarSan Siro - Giuseppe MeazzaCC BY-SA 2.0

Kaynak: Jose Luis Hidalgo R.San Siro - Giuseppe MeazzaCC BY 2.0

Kaynak: Stefano BrivioSan Siro - Giuseppe MeazzaCC BY 2.0

Kaynak: funky1optiSan Siro - Giuseppe MeazzaCC BY 2.0

Kaynak: Martin BelamSan Siro - Giuseppe MeazzaCC BY-SA 2.0







0 yorum:

Yorum Gönder

Blog İçi Arama

İzleyiciler