E-Posta Aboneliği


Bi' Dünya Stadyum'da yayınlanacak yeni yazılar e-posta adresinize gelsin.

Sosyal Medya

Facebook Twitter İnstagram Google+ RSS

Bumerang - Yazarkafe
Bumerang - Yazarkafe

Portekiz’in 2004 UEFA Avrupa Futbol Şampiyonası’nı düzenleme hakkını kazandığında mevcut stadyumların durumu tartışılmış ve gerekli yatırımların yapılması konusunda karar alınmıştır. Başkent Lizbon’da SL Benfica’nın iç saha maçlarını oynadığı 78.000 kişilik “Estadio de Carnide”nin şampiyona için kullanılamayacağı anlaşılmış ve yıkılarak yerine yeni bir futbol stadyumu yapılması kararlaştırılmıştır. Buna müteakip 2001 yılının sonlarına doğru da yeni stadyumun temeli atılmıştır. Aynı arazi içerisinde hemen yan tarafta inşaat devam ederken, takım bir süre daha mevcut stadyumda maçlara çıkmaya devam etmiştir. 22 Mart 2003 tarihinde ise tamamen kapatılmıştır.

UEFA Kriterleri’ne göre planlanan stadyum 25 Ekim 2003 tarihinde Benfica ile Uruguay’ın Club Nacional De Football takımı arasında oynanan karşılaşma ile kapılarını yeniden açmıştır. Benfica bu maçı Nuno Gomes’in golleriyle 2 – 1 kazanmıştır.

Estadio da Luz yenilenmeden önce bir kez UEFA Kupa Galipleri Kupası Finali’ne ev sahipliği yapmıştır. 6 Mayıs 1992 tarihinde Almanya’nın SV Werder Bremen takımı ile Fransa Futbol Federasyonu’na bağlı liglerde mücadele eden AS Monaco FC takımı karşı karşıya gelmiş ve Werder Bremen 2 – 0’lık skorla kupayı müzesine götürmüştür.

Yenilenen stadyumda düzenlenen ilk turnuva 2004 UEFA Avrupa Futbol Şampiyonası olmuştur. Turnuvada 3 grup, 1 çeyrek final ve 1 final maçı olmak üzere, 5 maç Estadio da Luz’da oynanmıştır. Tarihinde ilk kez Avrupa Futbol Şampiyonası Finalleri’ne ev sahipliği yapan Portekiz, grup aşamasında karşılaştığı ve 2 – 1’lik skorla yenildiği Yunanistan’la final maçında bu stadyumda karşılaşmıştır. Maç öncesinde turnuva öncesinde olduğu gibi final maçında da otoriteler tarafından favori gösterilen Portekiz, finalde tek golle yenilerek kupayı Yunanistan’a kaptırmış ve ikinci olmuştur.


2014 yılına gelindiğinde ise Avrupa’nın kulüpler bazında en prestijli kupası olan UEFA Şampiyonlar Ligi’nin final maçı Estadio da Luz’da oynanmasına karar verilmiştir. 24 Mayıs 2014’te iki İspanyol takımı Real Madrid CF ve Atletico Madrid kupa finali için karşılaşmıştır. “Madrid Derbisi”nde 36. dakikada Godin’in golüyle Atletico Madrid 1 – 0 öne geçmiştir. Tribünlerde bulunan Atletico Taraftarları zafer şarkıları söylerken 90+3. dakikada sahne alan Sergio Ramos golünü atarak skora denge getirmiş ve maçı uzatmalara götürmüştür. İlk uzatma devresinde gol sesi çıkmazken, ikinci uzatma devresinde Gareth Bale, Marcelo ve Cristiano Ronaldo ile 3 gol daha bulan Real Madrid, 10. kez Şampiyonlar Ligi Şampiyonu olmuştur.


Kaynak: Gubi104, Estadio Da LuzCC BY-SA 3.0

Kaynak: Florent DusonchetEstadio Da LuzCC BY 2.0

Kaynak: AlvesgasparEstadio Da LuzCC BY-SA 3.0

Kaynak: Jarrett CampbellEstadio Da LuzCC BY 2.0

Kaynak: Steve GardnerEstadio Da LuzCC BY 2.0







0 yorum:

Yorum Gönder

Blog İçi Arama

İzleyiciler