E-Posta Aboneliği


Bi' Dünya Stadyum'da yayınlanacak yeni yazılar e-posta adresinize gelsin.

Sosyal Medya

Facebook Twitter İnstagram Google+ RSS

Bumerang - Yazarkafe
Bumerang - Yazarkafe

Celtic Park Stadyumu İskoçya’nın Glasgow kentinde yer almaktadır. İskoçya’nın ikinci, Britanya Adası’nın altıncı en yüksek kapasiteli stadyumudur. Celtic FC’nin iç saha maçlarına ev sahipliği yapan stadyumun mülkiyeti de bu kulübe aittir. 60.411 kişi kapasiteli stadyum, Celtic taraftarları tarafından “Cennet” anlamına gelen “Paradise” olarak anılmaktadır.

20 Ağustos 1892 tarihinde açılan stadyum birçok kez yenileme ve tadilat işlemlerinden geçmiştir. Açıldığı tarihte tek bir ahşap tribün, bisiklet parkuru ve atletizm pistine sahip olan stadyum, 1898 yılına kadar yapılan çalışmalarla birlikte dört bir tarafı tribünlerle çevrelenmiş bir hal almıştır. 1904 yılında çıkan yangında “Ana Tribün” olarak adlandırılan Janefield Caddesi’ne bakan tarafta bulunan ahşap tribün tamamen yanarak kullanılamaz hale gelmiştir. 1929 yılına gelindiğinde ahşap tribün yerine yeni bir Ana Tribün inşa edilmiştir. Bu haliyle 40.000 kişi kapasiteye ulaşmıştır.

1957 yılında başlanan tadilat çalışmalarıyla birlikte oval kale arkası tribünlere çatı eklenmiştir. Böylece tüm tribünler üstü açık tribün kalmamıştır. 1971 yılında Ana Tribün üzerindeki çatı sökülerek kapasite artırımına gidilmiş ve tribünün tamamını kapsayacak bir çatı imal edilerek yerleştirilmiştir. Ancak çatının hatalı imal edildiğini iddia eden kulüp yönetimi çatı imalatını yapan firmaya tazminat davası açmış ve kazanmıştır. 1994 yılına gelindiğinde ise stadyumdaki en büyük yenileme çalışmasının startı verilmiştir. Percy Johnson-Marshall Ortaklığı’nın üstlendiği ve 40.000.000 £’a mal olan proje kapsamında Ana Tribün korunmuş, diğer üç tribün ise yıkılarak bugünkü halini almıştır. Dört yılın sonunda üçer katlı üç tribün ve Ana Tribün’ün çatıları değiştirilmiş ve kapasite 60.411 kişiye ulaşmıştır.


Celtic Park Stadyumu açılışından bugüne kadar birçok konser organizasyonuna da ev sahipliği yapmıştır. The Who, Bryan Adams, Prince, U2 ve Wet Wet Wet stadyumda ağırlanan sanatçı ve müzik gruplarından yalnızca birkaçıdır.


Kaynak: BaieuanCeltic Park Stadyumu

Kaynak: Stephen SweeneyCeltic Park StadyumuCC BY-SA 2.0

Kaynak: Anonim, Celtic Park Stadyumu

Kaynak: Joris van de WierCeltic Park StadyumuCC BY 2.0

Kaynak: David LowCeltic Park StadyumuCC BY 2.0

Kaynak: Ciaran RoartyCeltic Park StadyumuCC BY-SA 2.0








0 yorum:

Yorum Gönder

Blog İçi Arama

İzleyiciler