E-Posta Aboneliği


Bi' Dünya Stadyum'da yayınlanacak yeni yazılar e-posta adresinize gelsin.

Sosyal Medya

Facebook Twitter İnstagram Google+ RSS

Bumerang - Yazarkafe
Bumerang - Yazarkafe

Brezilya'nın Rio De Janeiro kentinde 02.08.1948'de temeli atılan ve 16.06.1950'de Rio De Janeiro ve Sao Paolo karmalarının gösteri maçı ile açılışı yapılan Maracana Stadyumu, Brezilya'da düzenlenen 1950 FIFA Dünya Kupası’na ev sahipliği yapmıştır. Maçı Rio De Janeiro Karması 3-1 kazanırken stadyumdaki ilk golü atan futbolcu ünvanını da Didi elde etmiştir. Stadyumun kapasitesi açıldığı yıllarda 180.000 kişi olsa da büyük maçlarda 200.000 kişilik kapasiteye ulaşacak şekilde projelendirilmiştir. Bu kapasitesi ile o dönemde dünyanın en büyük kapasiteli stadı ünvanını alan stadyum 1950 yılında açılmış olsa da tamamlanması 1965 yılında gerçekleşmiştir. Tam adı "Estádio do Maracanã" olan stadyum, ülkenin sevilen gazetecilerinden Mario Filho'nun ölümünden sonra 1966 yılından itibaren "Estádio Jornalista Mário Filho (Maracanã) Stadium" olarak anılmaya başlamıştır.

Maracana Stadyumu'ndaki ilk resmi maç 1950 FIFA Dünya Kupası açılış maçı olmuştur. 24.06.2014 tarihinde Brezilya ile Meksika arasında oynanan maç ev sahibi takımın 4-0'lık galibiyeti ile sonuçlanmıştır. Aynı organizasyonda bu maç dışında 4 grup maçı ve 3 final grubu maçına daha ev sahipliği yapmıştır. Final grubunda ikinci maçlar sonrası ilk sırada 4 puanlı Brezilya, ikinci sırada 3 puanlı Uruguay, üçüncü sırada 1 puanlı İspanya ve son sırada puanı bulunmayan İsveç yer almaktaydı. Bu durumda İsveç ve İspanya üçüncülük, Brezilya ile Uruguay ise final maçı oynayacaklardı. Final maçı yine Maracana Stadyumu'nda oynadı. Resmi rakamlara göre 174.000 kişi önünde oynanan maçın ilk yarısı 0-0 beraberlikle tamamlanırken, ikinci yarının hemen başında Brezilya skoru 1-0'a taşıdı. Ancak pes etmeyen Uruguay takımı son 25 dakika içinde attığı iki golle skoru 2-1 olarak lehine çevirdi ve Brezilya'lı taraftarlar önünde ikinci kez dünya şampiyonu oldu.


Stadyumun açılışının 50. yılı olan 2000 yılında bir dizi tadilat yapılarak tribünlerin tamamı koltuklu hale getirilmiş ve 103.000 kişilik kapasiteye indirilmiştir. Sonraki yıllarda ise yapılan tadilatlarla 2014 FIFA Dünya Kupası öncesi FIFA'nın isteği doğrultusunda kapasite 74.738 kişi ile sınırlandırılmıştır.

1950 FIFA Dünya Kupası'ndan sonra başta Flamengo, Fluminense ve Botafogo olmak üzere ülkenin birçok futbol takımına ve Brezilya Milli Takımı'na ev sahipliği yapan stadyumun ikinci büyük organizasyonunu 2013 yılında FIFA Konfederasyon Kupası olmuştur. Brezilya adına 2014 FIFA Dünya Kupası'na hazırlık niteliğindeki bu turnuvada Maracana Stadyumu 2 grup ve Final maçına ev sahipliği yapmıştır. Finalde İspanya ile karşılaşan ev sahibi Brezilya, maçı 3-0 kazanarak kupanın sahibi olmuştur.

Geçtiğimiz yaz yine Brezilya'nın ev sahipliğinde düzenlenen 2014 FIFA Dünya Kupası'nda 4 grup, 1 son 16, 1 çeyrek final ve final karşılaşması Maracana Stadyumu'nda oynanmıştır. Beklenenin aksine favori olarak görünen ev sahibi ekip hayal kırıklığı yaratarak yarı finalde Almanya'ya 7-1 gibi tarihi bir skorla yenilerek turnuvaya veda etmiştir. Ezeli rakipleri Arjantin ise Hollanda'yı penaltı atışları sonucu 4-2 yenerek finalde Almanya ile karşılaşmaya hak kazanmış ve İtalya'da düzenlenen 1990 FIFA Dünya Kupası'ndan sonra ilk kez finale çıkmaya hak kazanmıştır. Büyük bir mücadeleye sahne olan maçta 90 dakika golsüz sonra erince 15'er dakikalık uzatma bölümlerine geçilmiş ve 117. dakikada Mario Götze'nin golüyle Almanya maçı 1-0 kazanarak kupayı 4. kez müzesine götürmüştür.


Dünya kupasının ardından Maracana Stadyumu 2016 yılında Yaz Olimpiyat Oyunları'na ve Yaz Paralimpik Oyunları'na ev sahipliği yapacaktır.


Kaynak: Pedro LopezMaracana StadyumuCC BY 2.0

Kaynak: Jonas de CarvalhoMaracana StadyumuCC BY-SA 2.0

Kaynak: copagovMaracana StadyumuCC BY 2.0

Kaynak: Erica Ramalho/Portal da CopaMaracana StadyumuCC BY 3.0 BR

Kaynak: Leandro Neumann CiuffoMaracana StadyumuCC BY 2.0

Kaynak: Leandro Neumann CiuffoMaracana StadyumuCC BY 2.0









0 yorum:

Yorum Gönder

Blog İçi Arama

İzleyiciler