E-Posta Aboneliği


Bi' Dünya Stadyum'da yayınlanacak yeni yazılar e-posta adresinize gelsin.

Sosyal Medya

Facebook Twitter İnstagram Google+ RSS

Bumerang - Yazarkafe
Bumerang - Yazarkafe

Nazi Almanyası 1936 Yaz Olimpiyat Oyunlarını düzenlemeye hak kazandığında dönemin lideri Adolf Hitler tarafından kendilerine yakışır bir stadyum yapılmasını ister. Daha önce 1916 Yaz Olimpiyat Oyunları için hazırlanan, ancak savaş nedeniyle gerçekleşemeyen oyunlarda kullanılmak üzere dizayn edilmiş proje yeniden gün yüzüne çıkarılır ve 1934 yılında -o zamanki adı ile- "Deutsches Stadion" un temeli atılır. 1 Ağustos 1936 tarihinde Devlet Başkanı sıfatı ile Adolf Hitler tarafından hem 110.000 kişilik stadyumun resmi açılışı, hem de 1936 Yaz Olimpiyat Oyunları'nın açılışı yapılmıştır.

1936 Yaz Olimpiyat Oyunlarında stadyum tarihine geçen en önemli olay ise Afrika Asıllı Amerikalı atlet Jesse Owens'ın 100 metre, 200 metre, uzun atlama ve 4x100 metre bayrak yarışlarında dünya rekoru kırarak altın madalya kazanmasıdır. Kendilerini dünya üzerindeki en üstün ırk olarak gören ve bütün başarıları kazanacaklarına inancı tam olan Hitler bu olay sonunda hayal kırıklığına uğramıştır. Bunun dışında oyunlarda hiçbir Alman sporcunun madalya kazanamamış olması ise kendisi üzerinde adeta soğuk duş etkisi yaratmıştır.


Olimpiyat oyunlarından sonra stadyumun ev sahipliği yaptığı ilk büyük organizasyon 1974 FIFA Dünya Kupası'dır. Bu organizasyon için stadyumda yenileme çalışmaları başlatılmıştır. Bu çalışmalar kapsamında ilk yapılışında tamamen açık olarak tasarlanan stadyumun maraton ve numaralı olarak tabir edilen bölümlerinin üzeri kapatılıp, saha ve tribünlerde iyileştirmeler yapılmıştır. Ve kapasite 86.000 kişiye düşürülmüştür.

13 Haziran 1974'te Batı Almanya'nın ev sahipliğinde başlayan Dünya Kupası'nda Berlin Olimpiyat Stadyumu (Olympiastadion Berlin) 3 birinci tur grup maçına ev sahipliği yapmıştır. Bu maçlardan biri Türkiye için ayrı önem taşımaktadır. 1. grupta yer alan Batı Almanya ve Şili takımları arasında oynanan ve Batı Almanya'nın 1-0 kazandığı maçta Dünya Kupaları tarihinde ilk kez bir Türk hakemimiz Doğan BABACAN düdük çalmıştır. FIFA kokartlı hakemimiz 1970 yılındaki turnuvada ilk kez uygulamaya alınan, ancak hiç bir hakem tarafından gösterilmeyen kırmızı kartı yine bu maçta Şili'li futbolcuya göstererek yine bir ilke imza atarak tarihe geçmiştir.

Batı Almanya ve Doğu Almanya'nın birleşmesinin ardından gerçekleşen ilk büyük organizasyon yen bir Dünya Kupası Finalleri. 2006 FIFA Dünya Kupası Almanya'da yapılmasına karar verildikten sonra ülkedeki kapasitesi yüksek stadyumlarda bazı düzenleme ve iyileştirmeler yapıldı. Berlin Olimpiyat Stadyumu'nda da yapılan çalışmalar doğrultusunda stadyum zemini 2,65 metre indirilerek tribünlerin biraz daha sahaya yakın olması sağlanmıştır. Bunun yanında eski tribün çatıları sökülerek tüm tribünlerin üzerini kapatacak ve çimlerin sürekli güneş ışığından faydalanacak şekilde 20 sütun üzerine oturtulmuş 3.500 ton ağırlığında çelik çatı ile kapanmıştır. Kapasite ise FIFA kurallarına göre düzenlenerek 74.064 kişiye indirilmiştir.

9 Haziran 2006 tarihinde başlayan turnuvaya Berlin Olimpiyat Stadyumu 4 grup maçı, 1 çeyrek final maçı ve 1 final maçı olmak üzere 6 maça ev sahipliği yapmıştır. Ev sahibi olmanın avantajını kullanarak 4. kez kupayı kazanmak isteyen Almanya, 4 Temmuz 2006 tarihinde yarı finalde karşılaştığı İtalya'ya normal süresi 0-0 biten maçın ikince uzatma devresinin son dakikalarında yediği iki gol ile 2-0 yenilerek kupa hayallerini gelecek turnuvalara ertelemiştir. 8 Temmuz 2006 tarihinde Portekiz’le üçüncülük mücadelesine çıkan Almanya Portekiz'i 3-1 ile geçerek prestij kazanmıştır. 9 Temmuz 2006 tarihinde ise Berlin Olimpiyat Stadyumunda oynanan final maçında İtalya ile Fransa karşılaşmış ve normal süresi 1-1 sona ermiştir. İkinci uzatma devresinde 110. dakika oynanırken Zinedine Zidane İtalyan Marco Materazzi'ye kafa atarak oyundan atılmış ve futbol dünyası günlerce bu olayla çalkalanmıştır. Uzatma devrelerinde de eşitlik bozulmayınca seri penaltı atışlarına geçilmiş ve 5-3'lük skorla İtalya 4. kez kupanın sahibi olmuştur.

2009 Dünya Atletizm Şampiyonasına ev sahipliği yapan stadyum çeşitli dallarda 2101 sporcuyu ağırlamıştır. Jameikalı atlet Usain Bolt Erkekler 100 metre ve 200 metre de dünya rekoru kırarak ülkesine altın madalyalar kazandırmıştır. Madalya sıralamasında ilk sırada 10 altın, 6 gümüş ve 6 bronz madalya ile ABD yer almıştır. Jameika 7 altın, 4 gümüş ve 2 bronz madalya ile ikinci, ev sahibi Almanya 2 altın, 3 gümüş ve 4 bronz madalya ile altıncı, Türkiye ise kadınlar uzun atlama dalında Karin Melis Mey'in üçüncülüğü ile kazandığı bronz madalya ile madalya sıralamasında son sırada yer almıştır.

2011 FIFA Kadınlar Dünya Kupası Almanya'da düzenlenen bir diğer önemli organizasyondur. Organizasyonda A Grubunda yer alan Almanya ile Kanada'nın karşılaştığı ve Almanya'nın 2-1 kazandığı maç Berlin Olimpiyat Stadyumu'nda oynanmıştır.

Spor organizasyonlarının dışında U2, The Rolling Stones, Depeche Mode gibi dünyaca ünlü müzik grupları ve Michael Jackson, Madonna, Tina Turner gibi sanatçılar çeşitli zamanlarda konserler vermiştir.


1963 yılndan itibaren şehrin en prestijli takımı Hertha Berlin SC tarafından kullanılan stadyumda gerçekleşen son organizasyon 2015 UEFA Şampiyonlar Ligi Final Maçı'dır. Cüneyt Çakır’ın yönetiminde İtalyan Juventus ile İspanyol Barcelona takımları arasında oynanan maçı Barcelona 3 – 1 kazanarak kupayı 5. Kez müzesine götürmüştür.


Kaynak: Craig NagyBerlin Olimpiyat StadyumuCC BY-SA 2.0

Kaynak: HtcDerClownBerlin Olimpiyat StadyumuCC BY 2.0

Kaynak: Till KrechBerlin Olimpiyat StadyumuCC BY 2.0

Kaynak: Tobi 87Berlin Olimpiyat StadyumuCC BY 3.0

Kaynak: FrankinhoBerlin Olimpiyat StadyumuCC BY 2.0








0 yorum:

Yorum Gönder

Blog İçi Arama

İzleyiciler