E-Posta Aboneliği


Bi' Dünya Stadyum'da yayınlanacak yeni yazılar e-posta adresinize gelsin.

Sosyal Medya

Facebook Twitter İnstagram Google+ RSS

Bumerang - Yazarkafe
Bumerang - Yazarkafe

Atatürk Olimpiyat Stadyumu ülkemizin ev sahipliği hakkı kazanıldığı takdirde yapılması planlanan olimpiyat oyunlarında kullanılacak olan olimpiyat köyünün bir parçası olarak inşa edilmiştir. Temeli 1999 yılında İstanbul'un Başakşehir ilçesinde atılan Atatürk Olimpiyat Stadyumu ülkemizin en yüksek kapasiteli stadyumudur. 2002 yılında tamamlanan stadyum o dönemde 80.597 kişi kapasiteli olarak planlanmıştır. Ancak 2005 yılında yapılan değişiklikle kapasite 75.145 kişiye düşürülmüştür.

Zemini çim olan stadyumda 9 kulvar atletizm pisti bulunmaktadır. Engelli seyirciler için 400, basın mensupları için de 699 koltuk ayrılmıştır. Ayrıca içinde klima, toplantı masası, sahanın seyri için yüksek bar tabureleri, televizyon, Amerikan bar ve dolap bulunan, 14 ve 16 m²'lik toplam 34 adet VIP Loca bulunmaktadır. Stadyumun 94 giriş, 73 çıkış kapısı olup acil durumlarda tüm kapılar kullanılarak 8 dakikada boşaltılması öngörülmektedir. Araçları ile gelen seyirciler için stadyum çevresinde 6122 araç ve 404 otobüs kapasiteli otoparkla beraber 3 adet helikopter pisti yer almaktadır.

Stadyum 31.07.2002 tarihinde Galatasaray ile Olympiakos arasında yapılan dostluk maçı ile açılmıştır. Berkant Göktan'ın 27. dakikadaki ve Arif Erdem'in 90. dakikadaki golleriyle Galatasaray maçı 2-0 kazanmıştır. Ancak stadyumun açılışı bu maçın skorundan ya da gollerinden çok maç öncesi ve sonrası stadyuma ulaşım sorunu ile hatırlanmaktadır. Çünkü açılış tarihine kadar stadyuma giden yolların yeterince geniş olmaması ve tamamlanamaması nedeniyle stadyuma giden yollarda uzun araç kuyrukları oluşmuş ve yaklaşık 1 kilometrelik yolu taraftarlar yürümek zorunda kalmışlardır. Bu nedenle 21:00'da başlaması planlanan maç yarım saatlik gecikme ile başlamıştır.

Ülkemizde düzenlenen ilk büyük spor organizasyonu olan UEFA Şampiyonlar Ligi Finali'ne 25.05.2005 tarihinde Atatürk Olimpiyat Stadyumu ev sahipliği yapmıştır. Final organizasyonunda İngiltere'nin Liverpool FC takımı ile İtalya'nın AC Milan takımları arasında oynanan karşılaşmada Milan ilk yarıyı 3-0 önde kapatmasına rağmen Liverpool pes etmemiş ve ikinci yarıda skoru 3-3'e getirerek maçı uzatmalara taşımıştır. Uzatma dakikalarında da eşitlik bozulmayınca seri penaltı atışlarına geçilmiş ve ada ekibi penaltılarda rakibine 3-2 üstünlük kurarak kupanın sahibi olmuştur.

Stadyumun mülkiyeti T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı'na ait olup Türkiye Futbol Federasyonu'na devredilmesi planlanmaktadır.

Kulüpler bazında stadyumu 2003-2004 sezonunda Galatasaray, 2007-2014 yılları arasında İstanbul Başakşehir FK (İstanbul Büyükşehir Belediye Spor) ve 2013 yılından itibaren yeni stadyum projesi Vodafone Arena tamamlanana kadar Beşiktaş kullanmıştır.

Kaynak: Bjørn Christian TørrissenAtatürk Olimpiyat StadyumuCC BY-SA 3.0

Kaynak: Ultraslansi, Atatürk Olimpiyat StadyumuCC BY-SA 3.0

Kaynak: MyratAtatürk Olimpiyat StadyumuCC BY-SA 3.0

Kaynak: Ultraslansi, Atatürk Olimpiyat StadyumuCC BY-SA 3.0

Kaynak: tekinimAtatürk Olimpiyat StadyumuCC BY 2.0








2 yorum:

  1. Makalelerinizde eski ancak futbol için değerli statlara yer vermeyi düşünür müsünüz? Avrupa takımlarının cehennem olarak bildiği ve akustiği ile nam salmış Ali Sami Yen stadyumunu güzel bir makale ile onurlandırabilirsiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elbette düşünüyorum. Henüz daha çok yeni bir blog Bi' Dünya Stadyum. İlerleyen zamanlarda sadece Ali Sami Yen Stadyumu değil eski-yeni daha birçok stadyuma ait yazıyı burada bulabileceksiniz.

      Burada görmek istediğiniz başka stadyum önerileriniz olursa eğer lütfen iletişime geçmekten çekinmeyin.

      İlgiyle takip etmeniz dileğiyle...

      Sil

Blog İçi Arama

İzleyiciler